H2O Wateropslag

De beschikbaarheid van schoon drinkwater staat onder toenemende druk in Nederland. Ondanks waarschuwingen en oproepen tot zuiniger gebruik, blijft het daadwerkelijke besparingsgedrag achter. Terwijl de reservoirs dalen en de droogteperioden langer worden, dreigt een toekomst waarin drinkwater schaars en kostbaar wordt. Hoe komt het dat we nog niet voldoende besparen en wat is onze rol hierin?

Bevindingen Algemene Rekenkamer

De recente bevindingen van de Algemene Rekenkamer zijn duidelijk: Nederland staat onder toenemende druk als het gaat om de beschikbaarheid van drinkwater. De groeiende bevolking, economische ontwikkelingen én klimaatverandering zorgen voor een stijgende vraag, terwijl het aanbod steeds meer onder druk komt te staan.

Toch verloopt het besparen van drinkwater volgens de Rekenkamer veel te traag. De doelen zijn ambitieus, huishoudens moeten in 2035 nog maar 100 liter per persoon per dag verbruiken en bedrijven 20% minder dan vóór 2020, maar voorlopig zien we het tegenovergestelde gebeuren.

Drinkwater of regenwater?

De grootste verbruiker is de huishoudelijke sector: bijna 75% van het drinkwater wordt gebruikt voor dagelijks comfort, zoals douchen en wc’s doorspoelen. Dat is precies waar kansen liggen. Waarom zouden we hiervoor het schoonste water gebruiken, terwijl regenwater prima voldoet?

Minister Madlener onderzoekt momenteel of het verplicht kan worden om nieuwe woningen uit te rusten met systemen die regen- of huishoudwater gebruiken voor toiletten. Dit soort veranderingen kosten alleen tijd en pas vanaf 2028 zou een verplichting mogelijk zijn. Tegen die tijd zijn er alweer tienduizenden woningen bijgebouwd.

De rol van H2O Wateropslag

Bij H2O Wateropslag zien wij dagelijks hoe effectief lokale wateropvang kan zijn. Door regenwater op te vangen, tijdelijk op te slaan en vervolgens te hergebruiken, verlagen huishoudens én bedrijven hun druk op de drinkwatervoorziening, samen met hun kosten.

Onze systemen worden steeds vaker geïnstalleerd bij woningen en bedrijfspanden. Niet alleen als duurzame investering, maar ook als antwoord op een dreigend capaciteitsprobleem. Tientallen bedrijven konden sinds 2022 al geen drinkwateraansluiting meer krijgen. Het probleem is dus niet alleen een toekomstscenario meer, maar gebeurt nu ook al.

Bij H2O Wateropslag geloven we dat water een gedeelde verantwoordelijkheid is. De oplossingen liggen letterlijk voor onze voeten: het regenwater dat vandaag valt, kan morgen al een wc doorspoelen.

Scroll naar boven